Képzések

Az alábbi képzéseket, műhelyfoglalkozásokat a tantestületek igényei szerinti időtartamokban vállaljuk.

a Szabad Iskolákért Alapítvány szakmai vezetésével

Alternatív Pedagógiák című Pedagógus szakvizsgára felkészítő két éves szakirányú továbbképzés indul 2018 szeptembertől immár három felsőoktatási intézményben:

  • a Pannon Egyetemen (Veszprém)
  • Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF: Vác, Pesterzsébeti Campus)
  • és a MOME-n (Budapest, 11. kerület)

     

 

További információk...

akkreditált képzés

Egyéni 30 órás képzés 2017. április 21,22,23-án!
Trénerek: Kerékgyártó Judit és Kiss Virág.

Nagy sikerrel lezajlott a hétvégi egyéni kooperatív képzés, az egyik résztvevőtől az alábbi értékelést kaptuk:

Feledhetetlen 3 nap volt, amit együtt töltöttünk és nagyon hálás vagyok Nektek mindazért, amit megosztottatok velünk! Régóta szerepelt a bakancslistámon egy kooperatív képzés, mert hiába keresgéltem ezt-azt az interneten a kooperatív technikákkal (struktúrákkal, módszerekkel) kapcsolatban, valahogy mégsem állt össze a fejemben a kép, mert valami hiányzott. És igen, tényleg hiányzott, de most már megvan! A 4 alapelvet most jól az eszembe vésem, és igyekszem minden adandó alkalommal (ki tudja, hova sodor még az élet) hasznát venni majd gyerekekkel és felnőttekkel is, és magam is gyarapítani a kooperatívan (is) tanítók csapatát. 

Az egyik leghasznosabb új információ nekem most az volt, hogy az igazi kooperatív munkához nagyon tudatosan meg kell szervezni a tagok közti munkamegosztást és nem bízni a véletlenre, hogy mindenkinek egyformán jusson feladat. És nagyon jó érzés, hogy most már tudom, hogyan lesz a tananyag átadásból kooperatív munka - pont amire vágytam :) Hiányérzetem egyelőre semmivel kapcsolatban nincs, mert amire közben kíváncsi voltam, azt mind megkérdeztem (köszönöm, hogy volt rá mód!), úgy érzem, most már csak neki kell állni és csinálni kell, hogy aztán újra legyenek kérdéseim és dilemmáim :)

Nagyon tetszett a 3 nap alatt a jó hangulat, lenyűgöző volt, ahogy tényleg azt érezhettük (gondolom, hogy a többiek is ezt érezték), hogy mindenkire egyénileg is figyeltek!

További információk...

akkreditált képzés

A differenciálás távoktatási programjának célja, hogy elérje azokat tanítókat, tanárokat akik 30 órás kontakt képzésben nem tudnak részt venni, internet-hozzáféréssel és számítástechnikai jártassággal rendelkeznek. Így saját időbeosztásuk szerint otthonukban, vagy iskolájukban, vagy például teleházban vehetnek részt a képzésben. Képzésüket a felsőoktatásban és néhány középiskolában már bevált moodle-program révén mentor irányítja.

További információk...

Ajánlott műhelyfoglalkozások

Magatartáskezelés, fegyelem, biztonságos iskolai környezet. Kurzusok pedagógusoknak többféle változatban.

További információk...

Gyakorlatok a stressz-kezelés, a kapcsolatokban való eligazodás, valamint az önbecsülés és az életvezetési készségek fejlesztésére.

További információk...

A Szabad Iskolákért Alapítvány rajz és művészeti előkészítőt indít 2011 novemberétől művészeti középiskolai és egyetemi felvételire készülőknek, érdeklődőknek, e műfaj tisztelőinek és szerelmeseinek.

További információk...

Kedves Osztályfőnökök, a SZIA Műhely alábbi kiadványai és kurzusajánlatai kifejezetten az osztályfőnöki munka és az osztályfőnöki órák konkrét segítését szolgálják.

További információk...

Nyomtatott és letölthető kiadványaink, taneszközeink

Czike Bernadett: A pedagógusszerep változása (Eötvös József Kiadó)

E könyvben a pedagógus szerepének változásával foglalkozom a pedagógus-diák kapcsolat, az iskolai szabályok kialakulása, a toleranciára nevelés, valamint az értékelés aspektusából. Alternatív és nem alternatív iskolák gyakorlatát hasonlítom össze.

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 3000 Ft.
Megrendelés/Letöltés

Kristen Nicholson-Nelson: A többszörös intelligencia (SZIA-könyvek)

A SZIA Műhely, a SZIA könyvek sorozat keretében új pedagógiai gyakorlati kézikönyvvel segíti a megújulni vágyó pedagógusokat. A kiadvány mesterien ötvöz három fontos pedagógiai módszer-együttest: a kooperatív tanulást, a differenciálást, valamint a többszörös intelligencia alkalmazását a tanulásban.

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 3000 Ft.
Megrendelés/Letöltés

 

Amit minden szülőnek és leendő szülőnek el kell olvasnia

Ha arra készül, hogy gyereke legyen, ha a csoda már megtörtént, és csecsemővel, kisgyerekkel, kölyökkel vagy kamasszal él együtt, ha kíváncsi más szülők élményeire, ha érdekli, mit gondol erről az együttélésről egy szülészorvos, Szathmáry Gábor, három kitűnő pszichológus, C. Molnár Emma, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás, ha tudni szeretné, hogy a szerző, Czike Bernadett, miért találta ki, és hogyan vezette a beszélgetéseket, akkor ezt a könyvet nehezen fogja letenni.

A könyv ára: 2990 Ft.
Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: 06 1 279 1241

Diane Heacox: Differenciálás a tanításban, tanulásban (SZIA-könyvek)

Ez a könyv egy sorozat első kötete, amelyet a Szabad Iskolákért Alapítvány „SZIA-könyvek” címmel indít. A közeljövőben megjelenő kötetek elsősorban azoknak a pedagógusoknak és más, emberekkel csoportban foglalkozó szakembereknek nyújtanak gyakorlati segítséget, akik alkotó légkörben, változatos módszereket alkalmaznak, vagy szeretnének alkalmazni.

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 3500 Ft.
  Megtekintés
Megrendelés/Letöltés

Megjelent a Kedvenceink sorozat első négy kötete!

Nyári közös szórakozás – meseolvasás és meseírás – a családnak, egyben kiváló eszköz az olvasás, írás tanításához!

A négy kiskönyv ára: 2000 Ft;
1 db kiskönyv: 500 Ft.

Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: 06 1 279 1241

  Megtekintés

A négy kiskönyv letöltése: 1000 Ft.
Megrendelés/Letöltés

Kompetenciafejlesztést segítő eszközcsomag pedagógusoknak és iskoláknak

A megújulni vágyó tanítóknak, tanároknak kompetenciafejlesztést segítő állítottunk össze. A csomagban lévő eszközök segítségével könnyebben és sikerrel alkalmazhatja óráin az új évezred kihívásainak megfelelő tanulásszervezési módszereket: a differenciálást és a kooperatív tanulást.

Tartalma: 1 db. Kópéláda, 1-1 db. könyv: Differenciálás a tanításban, tanulásban, Meg tudod oldani, Többszörös intelligencia.

Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: 06 1 279 1241
A csomag ára: 25900 ft.

Segédeszköz pedagógusoknak kooperatív foglalkozások vezetéséhez

A Kópéláda a kooperatív tanulásszervezést alkalmazó innovatív pedagógusok elengedhetetlen kelléke a tanításhoz. Olyan eszközöket tartalmaz, amelyeket bármelyik korosztályt és bármely tantárgyat tanító pedagógus nap, mint nap használ, ha kooperatív órákat tart.

Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: 06 1 279 1241
A Kópéláda ára: 22900 ft.

Stresszkezelés, kapcsolatokban való eligazodás, önbecsülés, életvezetési készségek

A Szabad Iskolákért Alapítvány 2010 szeptemberében megjelent kiadványa: Meg tudod oldani! – Gyakorlatok a stresszkezelés, a kapcsolatokban való eligazodás, valamint az önbecsülés és az életvezetési készségek fejlesztésére (7–12. osztály)

A könyv ára: 3000 ft.
Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: 06 1 279 1241

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 3500 Ft.

Megrendelés/Letöltés

Ez a kiadvány az Összetartó Társadalom (ÖT) című eu-s projekt keretében készült. A projektterveket a Szabad iskolákért Alapítvány szakemberei írták. A kiadvány több részből áll: két tanári kézikönyv, négy projektterv és munkafüzetek.

tanári kézikönyv: 1000 ft/db
projekttervek: 2000ft/db
munkafüzetek: 1000 ft/db
 

Magatartáskezelés, fegyelem, biztonságos tanulási környezet

A Szabad Iskolákért Alapítvány 2010. februárjában adta ki pedagógusoknak szóló szakkönyv sorozata (SZIA-könyvek) újabb kötetét.

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 3500 Ft.
Megrendelés/Letöltés

Az Educatio Kft- TÁMOP 3.1.1.-es programjának keretein belül megfogalmazódott az a gondolat, hogy az eddigi nagy volumenű és alapjában sikeresen lezajlott közoktatási TÁMOP programok után fontos lenne annak eredményeit a felsőoktatásban is hasznosítani. Határozott szándékká vált a pedagógusképzésben részt vevő oktatók segítése és felkészítése a közoktatásban lezajlott folyamatok követésére és a felsőoktatásba való alkalmazás megkönnyítése. Az általános és középiskolákban elindult szemléleti és módszertani átalakulás után alap-kiindulóponttá vált, hogy a felsőoktatási intézményekben a pedagógusképzés  reagáljon erre a kihívásra és úgy készítse fel a jelölteket, hogy azok az új kihívásoknak eleget tudjanak tenni.

Letöltés